28 Aralık 2014 Pazar

Evlilik Hazırlıkları Hediyelerle Zenginleşir




Evliliğe ilk adım gençlerin tanışması ile başlar, sonra aileler tanışır ve kız isteme merasimi tatlı bir telaşa dönüşür. Kız isteme denilince ilk akla gelen kız isteme çiçeği ve çikolatasıdır şüphesiz. Özenle hazırlanır her biri, erkek tarafı çiçeğini, çikolatasını alarak aile büyükleri ile birlikte kız istemeye gider.
Kız evinde ise çok daha farklı bir telaş vardır. İkramlar hazırlanmıştır, bir kaç gün önceden büyük bir temizlik yapılmıştır, aile büyüklerini de davet ederek erkek tarafını beklemeye başlamışlardır. Kısaca heyecanlı ve telaşlı bir gün söz yüzüklerinin takılması ile sonuçlanır. Ancak nişan tarihi de belirlenerek vedalaşılır. Nişan öncesi ise alışverişe çıkılarak eksiklikler tamamlanır. Kız tarafı erkek tarafına, erkek tarafı da kız tarafına bohçalar hazırlar. Nişan bohçası içinde; çamaşır, terlik, nişan kıyafeti makyaj malzemeleri seti, ayakkabı, çanta, kıyafetler, gecelik, sabahlık, pijama, tıraş makinası, gömlek, kravat, kemer-cüzdan seti gibi hediyeler konularak itina ile bohçalanır ve nişandan önce karşılıklı bohçalar götürülür.
Kimi zaman nişan ve söz aynı anda yapılabileceği gibi, yöresel olarak da farklılıklar gösterebilmektedir. Hem söz hem nişan bohçası hazırlayanlar da vardır. Sadece düğün öncesi karşılıklı hediye bohçaları da götürenler de bulunmaktadır. Bu tamamen örf, adet, gelenek ve göreneklerin yöresel olarak uygulanış şekli ile alakalıdır. Davete icabet edilmelidir, şayet gidemiyorsanız bile hediye gönder, çiçek siparişi ver, eksik bir ihtiyacı varsa onu tamamla, ama en güzel hediyenin çiçek olduğunu unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder